En liten stad drabbad av brott

Det verkar vara omöjligt att skydda sig mot brott. Oavsett om det är en liten eller en stor stad, om man känner alla som bor i staden eller om man är helt nyinflyttad. Det är hemskt att det ska vara så, och Varberg är självklart inget undantag – och just nu verkar brotten vara på uppgång. Igår var det två villainbrott, ett på Kapplandsvägen och ett på Vegagatan. Att det händer två inbrott på samma dag i en liten ort som Varberg är verkligen skrämmande. Här har vi en folkmängd på 27602 (man kan jämföra med till exempel Stockholm som har 81 235), det är vanligtvis lugnt och även om vi inte kan räknas som en by så är vi en tätort där många känner varandra. När sånt här händer blir man direkt medveten om hur viktigt det är att skydda sig. Att skaffa ett ordentligt inbrottslarm är nog det bästa en villaägare kan göra för att själv inte bli drabbad, alternativt så lyckas larmet fånga tjuvven. Tjuvarna som hägrar i Varberg har tagit sig in i huset genom att bryta upp ett fönster (vilket inte hade fungerat om man haft ett inbrottslarm) och de har fått med sig smycket och pengar. Polisen har hittat skospår från tjuvarna och förhoppningsvis kan de gripa vilka det nu är som gjort detta. Men än så länge finns det ingen misstänkt gärningsman som kan kopplas till inbrotten.

Polisjakt i Varberg

Det är inte heller länge sedan det blev en lång polisjakt efter inbrott i en Varbergsaffär. Den jakten gick via Ätran upp till Hjo och slutade i Askersund, och var väldigt spännande och även obehaglig såklart. Då lyckades de också gripa inbrottstjuven (en man i 30-årsåldern) och affären som han rånade fick tillbaka sina saker, bland annat ett kassaskåp. Polisen gjorde verkligen ett bra jobb denna gång. Männen som gjorde inbrottet var nämligen bevakade när det gjordes. Förhoppningsvis kommer polisen sköta dessa inbrott som skedde igår lika bra som det. Det vore skamligt om det inte togs på lika stort allvar för att det är privatpersoner som blivit rånade. Företaget kanske förlorar mer pengar vid ett rån, men den psykiska påfrestelsen av att haft någon i sitt hem – är så mycket jobbigare att hantera än tanken på att någon varit på ens jobb. Så klart.

Det är inte alltid lätt att veta varför man blir drabbad av ett rån, oavsett om det handlar om privat eller företag. Stefan Karlsson, som var den mannen som ägde företaget som blev rånat har svårt att förstå varför tjuvarna var intresserade av just hans företag. De flesta kunderna handlar med kort och han har inte några stora summor i kassaskåpet. Hans tips till andra företagare är enkelt:

– Tänk på säkerheten, säger han till Hallands Nyheter.

Detta gäller självklart även privatpersoner. Om man vill vara säker på att inte bli rånad är här några bra tips, vilka gäller både företag och privatpersoner:

  • Lita inte på vem som helst. Även om du bor i en mindre ort som Varberg kan brottslighet förekomma.
  • Ha inbrottslarm och säkerhetslås.
  • Prata med grannarna och försök komma överens om hur man kan få igång en grannverksamhet mot brott.
  • Var uppmärksam om vad som händer i ditt område, har det varit ett inbrott i din grannes bostad kan det vara du som blir nästa att drabbas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *