Kultur i Varberg

En av de som lockades till badorten Varberg under det sena 1800-talet var diplomaten och diktaren Carl Snoilsky, som skrev diktsamlingen sonetter under sin tid i staden. I övrigt är det framför allt inte på litteraturens område som Varberg har utmärkt sig.

Musik och teater

Halmstad, den största staden i Halland, har Gyllene Tider och Per Gessle att skryta med. Varberg har istället en större spännvidd: alltifrån Martin Svensson till tonsättaren Viking Dahl och snusk-kungen Eddie Meduza. Sara Löfgren och Face-84, som båda deltagit i Melodifestivalen, är bördiga från Varberg. Den som varit på en svensk musikfestival någon gång under de senaste 15 åren har troligen stött på ”Gula Gubben”, född Ulf Lööf i Skövde 1958, och mer känd under smeknamnet Geta. Under 16 års tid drev Lööf skivbutiken Vevgrammofonen i Varberg, men som så många andra skivbutiker runt om i landet har den tvingats att slå igen. Lööf är dock inte sysslolös, eftersom han även spelar in egna skivor, skriver och ger ut poesi och tävlar i estradpoesi. Han har vunnit SM i poetry slam fem gånger, enligt Wikipedia.

Skådespelaren Lasse Beischer föddes i Varberg, och har förblivit orten trogen. Han ingår idag i teatergruppen 1 2 3 Schtunk, som framför allt är verksam sommartid, när stadens invånarantal ökar flera gånger om. Varbergs teater byggdes 1895 och förklarades som byggnadsminne 2011. Det är en av landets bäst bevarade 1800-talsteatrar, och är känd för sin goda akustik.

Varbergsskolan

Vid 1800-talets slut uppstod en speciell konstnärlig stil i Varberg. Konstnärerna Karl Norström, Richard Bergh och Nils Kreuger inspirerades av den franske målaren Paul Gaugin, och målade framför allt landskap med stora, sammanhängande färgfält och mörka, kraftiga konturer. Att måla på detta sätt brukar kallas syntetism, och gruppens stil var en reaktion mot det realistiska landskapsmåleriet. De ingående medlemmarna kallade dock inte sig själva för Varbergsgruppen, det var ett namn som myntades av ”målarprinsen” Eugen.