Kultur och film

Kultur är verkligen ett begrepp som inte helt enkelt går att greppa och sätta en specifik etikett på. Frågan Vad är kultur kan ha så många olika svar och kulturen kan komma i många olika skepnader, och dessutom så förändras sättet vi ser på och producerar kultur väldigt mycket över tidens gång. Om vi tänker på hur det var riktigt långt tillbaka i tiden, ja då var det den klassiska målningen, operan och teatern som var riktig kultur. Ofta pratar man i dagsläget om finkultur och fulkultur, där finkulturen är den som har just de här gamla associationerna, medan fulkulturen mer skulle kunna beskrivas som Melodifestivalen. Men vad man själv vill konsumera för kultur borde man inte låta sig begränsas till vad andra säger och tycker om det man själv gillar.

En av de saker man ändå får kalla en hyfsat modern företeelse är filmen, och där märker man hur ett ganska enkelt sätt att porträttera berättelser i dagsläget blir allt mer influerat av kultur och konst. Film behöver inte vara billig underhållning för en masspublik, det kan i dag handla om djupa kulturella verk som konstnärer skapat. För konstnärer är sällan särskilt stillasittande och vägrar pröva nytt, tvärt om så är dagens konstnärer väldigt benägna att pröva nytt och vara först på nya medier med sin konst. Och film kan man dessutom konsumera utan att lägga ut en massa pengar, till exempel kan man ju köpa filmer billigt med rabatter man hittar på hemsidan Gratislandet. Då kan man oavsett storlek på plånboken ha råd med konst.

En av de filmer du inte får missa om du vill ha lite mer konst och kultur i ditt liv är Återträffen av Anna Odell. Odell blev ett stort namn i Sverige när hon på ett väldigt uppmärksammat sätt iscensatte en psykos på Liljeholmsbron vilket ledde till en välbesökt konstutställning. I den här filmen blandas fakta och fiktion när hon gör upp med sitt förflutna i ett möte med sina gamla klasskompisar, och det blir väldigt spännande med en film som är skapad av en konstnär snarare än någon som alltid sysslat enbart med film. Läs mer om konst och film, främst Återträffen, i den här artikeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *