Varberg Pride

Som vi tidigare har skrivit så finns kanske inte allt i just Varberg, till exempel så finns inte Astrid Lindgrens Junibacken här. Men något som faktiskt finns här, likväl som i huvudstaden är en regnbågsfärgad, mångfaldspräglad Pridefestival.

I GP kunde vi nyligen läsa att det faktiskt är rekordmånga Pridefestivaler i år, i över trettio svenska städer. Den 27 juni var det Pride i just Varberg, direkt efter Västerås Pride och dagen innan Sundsvalls regnbågsfärgade event med samma tydliga mål – att få ökad öppenhet och tolerans i samhället kring just HBTQ och kringliggande frågor.

9332392-regnbagsflaggaDen första demonstrationen för homosexuellas rättigheter i Sverige hölls år 1971 i Örebro, av föreningen Gay Power Club, sex år efter detta startade RFSL ”Frigörelsedagarna” i Stockholm, med demonstrationer, föreläsningar och seminarier blandat med uppträdanden. Sedan ett tag tillbaka är det Stockholm Pride som håller i evenemanget som bara växer och växer för varje år.

Vissa tror och tycker nog att Pridefestivaler på många ställen hålls i marknadsföringssyfte, och det är viktigt att fokus just finns på HBTQ-personer och deras rättigheter, på tolerans och på mångfald. Festivalen ska i stort vara en festival för just personer som inte identifierar sig som cis-personer.

Kända personer på Varberg Pride

I år är så kära Varberg med i matchen, och en Pridefestival anordnades under de sista dagarna i juni månad 2015. Mariette, sångerskan och artisten som tidigare medverkat i både Melodifestivalen och Idol framför låtar såväl på Stockholm Pride som på Varberg Pride, något som gör att evenemanget faktiskt känns uppmärksammat och lite påkostat. Efter evenemanget var det flera som var stolta över Varberg, bland annat den person som faktiskt höll i festivalen, arrangören Malin Gunnarsson, hon vill anordna detsamma nästa år igen. Vi kan bara hoppas att det är här för att stanna, för alla ska kunna känna sig välkomna, trygga och accepterade i Sverige och Varberg, i en modern tid som 2015 inte minst.

En annan som var med på Varberg Pride var Mian Lodalen, den kända författarinnan. Hon uttryckte sina åsikter och föreläste under dagen på Varbergs första Pridefestival. Säkert till mycken uppskattning från åhörare och förhoppningsvis yngre åskådare som står där i valet och kvalet i att våga komma ut och kunna vara sig själva helt och fullt – något som är bevisat lättare för vissa än för andra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *